O co vlastně jde?
Nezdravý životní styl, nedostatek pohybu, stres a mnohé další aspekty života v dnešní společnosti jsou společnými příčinami jedné z nejrozšířenějších civilizačních chorob této doby – nadváhy. Snaha rychle a bez námahy shodit přebytečná kila se stala velkým obchodním artiklem a tak dnes každý nový přípravek slibující snadnou cestu ke štíhlé postavě vzbuzuje oprávněnou nedůvěřivost.
Abychom mohli zhodnotit, zda daný produkt může fungovat, nebo zda se jedná o pouhý reklamní trik, musíme vědět, z čeho se skládá a na jakých principech staví svůj efekt. Zelená káva není nic jiného, než klasická káva, která neprošla procesem pražení. Pražení dodává kávě výraznou hnědou barvu a známé silné aroma. Zrnka zelené kávy jsou naproti tomu světlá, béžová až nazelenalá, a chuť i vůně je díky absenci pražení mnohem méně výrazná než u běžné kávy. Pije se jako klasický spařený nálev, případně je k dostání ve formě tablet.
Jak to funguje?
Nezpochybnitelným benefitem zelené kávy je velké množství antioxidantů. Antioxidanty jsou látky, které přispívají k udržování rovnováhy organismu a zabraňují zanášení tkání volnými radikály. Jako takové však k hubnutí nijak výrazně nepřispívají. Další z avizovaných efektů tohoto přípravku je zrychlení metabolismu tuků, potlačení chuti k jídlu, doplnění energie nebo například zvýšení koncentrace. Nutno říct, že žádný z těchto slibovaných účinků nemá přímý reálný podklad. Jediným skutečně prokazatelným účinkem zelené kávy je vliv na zavodnění organismu. Přípravek působí silně diureticky, což v praxi znamená, že lidské tělo pod jeho vlivem vyloučí přebytečnou vodu, díky čemuž opravdu může zaznamenat rychlý úbytek na váze.
Aby však bylo hubnutí považováno za úspěšné, musíme dosáhnout snížení procenta tělesného tuku, nikoliv pouze čísla na váze. A zde se dostáváme k jádru problému. Ke snížení množství tuku v těle vždy pomáhal (a vždy pomáhat bude) pouze optimální poměr přijaté a vydané energie. S tím nám bohužel zelená káva nijak nepomůže. Za předpokladu, že nemáme v těle větší množství zadržované vody, může být dokonce v míře doporučované výrobci zdraví nebezpečná. Výjimkou nejsou případy, kdy pití zelené kávy způsobilo uživatelům naprostý kolaps vnitřního prostředí organismu.
Je to tedy k něčemu?
Jako všude jinde i zde platí, že všeho moc škodí. Doporučované hubnoucí kůry, při nichž distributoři zelené kávy radí užívat jejich přípravek několikrát denně po dobu dvou i více týdnů, jsou opravdu spíše hazardem s vlastním zdravím. Není však důvod, proč netěžit z prokazatelných benefitů, které zelená káva nabízí. Využít ji můžeme při krátkodobých očistných kůrách, pro obnovení rovnováhy organismu nebo pro jednorázové uvolnění zadržované vody. Vždy ale musíme mít na paměti, že vyváženou stravu, dostatečný pitný režim a optimální tělesnou aktivity v cestě za zdravým a krásným tělem nic nenahradí.